Zauške kod odraslih muškaraca, kao i kod dece, predstavljaju zaraznu bolest koju uzrokuje virus parotitisa i prenosi se kapljičnim putem

Ovo oboljenje je karakteristično po tome što izaziva oticanje i upalu pljuvačnih žlezda, najčešće onih koje se nalaze ispod ušiju, a otok se može proširiti i na predeo vrata.

Iako je MMR vakcina efikasna preventivna mera protiv zauški, a vakcinisanje doprinosi smanjenju oboljevanja i širenja virusa, slučajevi zaraze se i danas povremeno javljaju, najčešće kod nevakcinisanih osoba.

Iako se zauške najčešće javljaju kod dece predškolskog i školskog uzrasta, događa se da i odrasli muškarci obole od ove bolesti.

U nastavku saznajte kada se oboljenje javlja kod odraslih muškaraca, koji su najčešći simptomi oboljenja i da li ostavljaju posledice po reproduktivno zdravlje muškarca.

Zauške simptomi

Simptomi zauški se obično javljaju otprilike 2 do 3 nedelje nakon inficiranja, kada počinje da se ispoljava niz različitih simptoma

Lakši Simptomi zauški uključuju bolove pri žvakanju i gutanju, groznicu, oticanje ispod ušiju ili duž donje vilice, umor i glavobolju.

Moguće su i teže komplikacije, poput upale moždanih ovojnica (meningitisa) ili upale testisa (orhitis) kod muškaraca

Prvi simptom je uobičajeno lagani porast telesne temperature, opšta slabost i umor, nalik simptoma sezonskog gripa.

Kako primetiti zauške kod dece i razlikovati ih od drugih virusa?

Karakterističan simptom zauški je otok jedne ili obe pljuvačne žlezde koje se nalaze ispod i ispred ušiju.

Zbog oticanja parotidnih žlezda, često se javlja i bol pri žvakanju ili gutanju. Česta je i pojava glavobolje, kao i osetljivost na svetlost koja se javlja kod većine pacijenata

Simptom koji se javlja kod izvesnog broja pacijenata, ali ne kod svih, su mučnina i povraćanje. Ovaj simptom se najčešće ispoljava kod dece

Redak simptom su problemi s ravnotežom ili čak gubitak sluha. U ozbiljnijim slučajevima, zauške mogu uzrokovati komplikacije poput upale mozga (encefalitis) ili upale gušterače (pankreatitis).

Zauške kod odraslih muškaraca

Iako se najčišće javljaju u školskom i predškolskom uzrastu, zauške se mogu javiti i kod odraslih muškaraca.

Iako su simptomi bolesti kod odraslih slični onima kod dece, glavna razlika u ispoljavanju bolesti je to što tegobe mogu biti teže nego kod dece, pa samim tim se lakše mogu razviti i komplikacije.

Zaušci kod žena simptomi

Simptomi bolesti kod žena su identični kao kod muškaraca. Međutim, zauške kod žena mogu biti opasne ako do zaražavanja dođe tokom trudnoće, jer potencijalno mogu dovesti do komplikacija koje utiču i na plod.

Trudnice koje nisu vakcinisane bi trebalo da obrate posebak oprez kako bi se izbegla infekcija.

Usled oboljenja kod žena može doći i do oticanja jajnika, ali ovaj upalni proces srećom nema uticaja na plodnost kod žena.

Zauške kod muškaraca i sterilitet

Zauške mogu dovesti do komplikacija u reproduktivnom sistemu, posebno kod muškaraca. Jedna veoma ozbiljna komplikacija do koje može doći zbog zauški kod muškaraca je upala testisa, poznata kao orhitis.

Međutim, činjenica je da neće svi muškarci koji obole od zauški razviti komplikacije poput orhitisa (upala testisa), niti će svi muškarci koji dobiju orhitis nužno razviti sterilitet.

Zauške mogu uzrokovati privremeno smanjenje plodnosti koje uglavnom traje nekoliko meseci, ali će se većina muškaraca oporavi bez dugotrajnih problema

Ipak, postoje i slučajevi gde orhitis izazvan zauškama može dovesti do trajnog oštećenja testisa, a samim tim i steriliteta. Ipak, u većini slučajeva upala testisa dovodi samo do bola i oticanja testisa.

Vakcinacija

Zauške su, zahvaljujući vakcinaciji, postale retko oboljenje. Ipak, u zemljama razvoja u kojima je stopa vakcinacije niža, slučajevi oboljevanja bivaju češći.

Vakcinacija protiv zauški se sprovodi kao deo kombinovane vakcine poznate kao MMR vakcina, koja pokriva imunizaciju od malih boginja (Mumps), zaušaka (Measles) i rubela (Rubella).

Prva doza vakcine se prima u ranom detinjstvu, dok se druga, buster doza primenjuje između 4. i 6. godine.

Osim dece, mogu se vakcinisati adolescenti kao i odrasli koji nisu primili dovoljno doza tokom detinjstva.

Da li postoji lek za zauške?

Kao što je prethodno pomenuto, do infekcije najčešće dolazi kod nevakcinisanih osoba. Ako do infekcije dođe, lečenje se uglavnom svodi na suzbijanje simptoma oboljenja i olakšavanje tegoba.

Obolelom se savetuje odmor, mirovanje, primena hladnih obloga i adekvatna hidratacija. Za ublažavanje bolnih simptoma se prepisuju analgetici, a kod izraženog otoka testisa lekari prepisuju glikokortikoide

U svakom slučaju, preventivna mera u vidu vakcinacije je svakako najefikasnije sredstvo u borbi protiv ove zarazne bolesti, kako bi se sačuvalo zdravlje pojedinca, sprečila mogućnost nastanka komplikacija i održao kolektivni imunitet.

ZAKAŽITE PREGLED

Zakažite pregled i konsultaciju kod urologa dr Milana Višekrune na telefon 062 616 804.

Celokupan program lečenja se sastoji od 6 bezbolnih 20-tominutnih terapijskih procedura koje se izvode jednom do tri puta nedeljno u zavisnosti od rezultata urološkog pregleda.

Cena svake terapijske procedure je 25.200 RSD

Cena pregleda je 6.000 rsd, sa ultrazvukom 8.000 rsd.