Bol u donjem delu stomaka kod muškaraca može biti izazvan različitim uzrocima. U zavisnosti od izvora pojave bola, zavisi i variranje intenziteta bola, trajanje, kao i sporedni simptomi koji se mogu javiti kao propratne tegobe oboljenja.

Neki od mogućih i najčešćih uzroka bola u donjem delu stomaka kod muškaraca uključuju određene probleme vezane za urinarni i reproduktivni trakt, creva, kao i probleme sa mišićima.

Pored toga bol u donjem delu stomaka mogu izazvati i polno prenosive bolesti, pa čak i oboljenja kičme kao što je diskus hernija.

Bol u donjem delu stomaka kod muškaraca i urinarni trakt

Problemi sa urinarnim traktom mogu izazvati bol u donjem delu stomaka kod muškaraca, koji najčešće uzrokuje upala bešike, uretre, ili prostate.

Upala bešike, odnosno cistitis je upala organa u kojem se skladišti urin, a smeštena je upravo u donjem delu stomaka.

Ostali simptomi uključuju često mokrenje, peckanje ili bol prilikom mokrenja, kao i zamućen urin neprijatnog mirisa. Pored upale bešike, bol u donjem delu stomaka može uzrokovati i upala uretre.

Ostali simptomi uključuju često mokrenje, peckanje ili bol prilikom mokrenja, kao i zamućen urin neprijatnog mirisa. Pored upale bešike, bol u donjem delu stomaka može uzrokovati i upala uretre.

Pored toga, kamen u bubregu ima izuzetno bolne simptome, uključujući jake bolove u donjem delu leđa ili boku, koji se mogu širiti prema donjem stomaku ili genitalnom području.

Mogu se pojaviti i simptomi poput čestog mokrenja, osećaja hitnosti za mokrenjem, krvi u urinu i mučnine.

Problemi sa crevima mogu izazvati bol u donjem delu stomaka

Najčešći oblik oboljenja debelog creva je upala debelog creva ili kolitis. Kolitis može dovesti do bola u donjem delu stomaka, kao i do promene u stolici (poput proliva ili zatvora), krvarenje iz creva i gubitka težine

Dijagnoza se postavlja putem različitih testova, uključujući kolonoskopiju, krvne analize i slikovne pretrage.

Bitno je pomenuti i irritabilni crevni sindrom, funkcionalni poremećaj creva, koji uzrokuje bolove u stomaku, nadutost, promene u stolici i osećaj nepotpunog pražnjenja creva.

Irritabilni crevni sindrom nema jasno identifikovan uzrok, ali faktori kao što su stres, ishrana, i promene u crevnoj flori mogu doprineti simptomima.

Dijagnoza IBS-a postavlja se na osnovu simptoma i isključivanja drugih mogućih gastrointestinalnih oboljenja.

Upala testisa (orhitis)

Orhitis predstavlja upalu jednog ili oba testisa, a može nastati usled virusnih ili bakterijskih infekcija. Najčešći virusni uzrok orhitisa je virus zauški.

Zauške su zarazna virusna infekcija koja prvenstveno pogađa pljuvačne žlezde, ali teža komplikacija ovog oboljenja je upravo orhitis. Postoje dva osnovna tipa orhitisa, bakterijski i nebakterijski.

Pored virusa zauški, bakterijski orhitis uzrokuje često bakterijska infekcija koja može proizći iz različitih izvora, uključujući infekcije mokraćnog sistema, seksualno prenosive infekcije. Nebakterijski orhitis, je tip orhitisa koji je uglavnom posledica autoimunih reakcija ili drugih nepoznatih uzroka

Pored zauški, seksualno prenosive infekcije, hlamidija i gonoreja, mogu biti potencijalni uzročnici upale testisa.

Lečenje uključuje saniranje osnovnog uzroka koji je doveo do nastanka upale, često se primenjuje antibiotska terapija, ako se ustanovi prisustvo bakterijske infekcije.

Povrede mišića i bol u donjem delu stomaka

Neretko se dešava da uzrok bola u donjem delu stomaka bude upravo istezanje mišića, a da pritom pacijent bude u zabludi da je u pitanju određena bolest crevnog ili urinarnog trakta.

Do istezanja mišića u donjem delu stomaka može doći prilikom naglih pokreta ili prekomerne fizičke aktivnosti.

Do istezanja mišića u donjem delu stomaka može doći prilikom naglih pokreta ili prekomerne fizičke aktivnosti.

Zatim spoljašnji i unutrašnji trbušni mišići, transverzalni abdominis i mišići donjeg dela stomaka. Ovi mišići uključuju donje delove rektusa abdominisa i druge mišićne grupe koje čine donji deo trbušnog zida. Povrede ovih mišića mogu izazvati bol u donjem delu stomaka.

Ipak, da bi se ustanovilo da li je primarni uzrok bola istezanje mišića, potrebno je na specijalističkim pregledima isključiti mogućnost da je uzrok neko drugo oboljenje.

Polno prenosive bolesti, hlamidija i gonoreja

Bol u donjem delu stomaka često može biti izazvan polno prenosivim bolestima, najčešće hlamidijom, gonorejom ili trihomonijazom.

Simptomi navedenih polno prenosivih bolesti su različiti, ipak, određene karakteristike oboljenja su zajedničke, između ostalog i bol u donjem delu stomaka

Simptomi hlamidije su bol ili peckanje prilikom mokrenja, neobičan, zamućen ili beli iscedak iz penisa. Kod oboljenja gonoreja se može javiti i bol u testisima, za razliku od hlamidije kod koje to nije slučaj.

Pomenute polne bolesti kod muškaraca mogu biti potpuno asimptomatske. Ipak, ako osećate bol u donjem delu stomaka, bilo bi poželjno posavetovati se sa urologom, kako bi se obavila testiranja i isključila mogućnost potencijalne infekcije.

Isključivo lekar specijalista može sa sigurnošću potvrditi tačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Upala slepog creva kao uzrok jakog bola

Upala slepog creva, apendicitis, često se manifestuje bolom u donjem desnom delu stomaka

Tegobe obično počinju kao bol oko pupka, a zatim se koncentrišu u donjem desnom delu stomaka. Bol može postati sve intenzivnija tokom vremena ili čak tokom nekoliko sati.

Kao simptom se javlja i mučnina praćena povraćanjem i gubitkom apetita. Povišena temperatura je, takođe, jedan od glavnih simptoma, kao i bol i osetljivost stomak na dodir.

Ako sumnjate na upalu slepog creva ili imate navedene simptome, važno je potražiti medicinsku pomoć odmah. Upala slepog creva je urgentno medicinsko stanje i zahteva hitnu medicinsku intervenciju, kako bi se sprečile ozbiljne komplikacije do kojih može doći usled pucanja slepog creva.

ZAKAŽITE PREGLED

Zakažite pregled i konsultaciju kod urologa dr Milana Višekrune na telefon 062 616 804.

Celokupan program lečenja se sastoji od 6 bezbolnih 20-tominutnih terapijskih procedura koje se izvode jednom do tri puta nedeljno u zavisnosti od rezultata urološkog pregleda.

Cena svake terapijske procedure je 25.200 RSD

Cena pregleda je 6.000 rsd, sa ultrazvukom 8.000 rsd.