Hard Flaccid Syndrome ili skraćeno HFS je urološko stanje koje se najčešće javlja kod mladih muškaraca, a karakteriše ga prisustvo jednog ili više navedenih simptoma:

 • Skraćivanje ili povlačenje penisa u opuštenom stanju
 • Osećaj utrnulosti ili hladnoće u penisu
 • Promene teksture opisane kao "gumasta" mekoća penisa
 • Bol u penisu ili perineumu
 • Bolna ejakulacija

HFS može biti uzrokovan različitim faktorima, uključujući povrede penisa i hirurske intervencije na penisu. Pored toga, njegov nastanak je povezan i sa napetošću mišića karlice usled psiholoških tegoba i anksioznosti.

Tegobe HFS-a značajno otežavaju seksualne aktivnosti muškarcima jer sprečavaju postizanje dovoljno čvrste erekcije.

Uronova centar sprovodi lečenje HFS-a inovativnim metodama lečenja koje efikasno otklanjaju tegobe i vraćaju zdravu potenciju.

Psihološki faktori koji utiču na nastanak HFS-a

HFS često ima psihogene uzroke koji izazivaju simptome ovog stanja, a to su najčešće:

 • Stres
 • Anksioznost
 • Depresija i drugi poremećaji raspoloženja
 • Emocionalne i psihološke promene

Navedeni psihološki faktori mogu imati uticaj na tonus mišića karlice i opšte seksualno zdravlje, što kao posledicu ima pojavu simptoma HFS.

Pacijenti sa HFS-om uglavnom primećuju vezu između emocionalnog stanja i pogoršanja simptoma. Stoga, pristup lečenju često ne podrazumeva samo urološku terapiju, već i rad na smanjenju stresa i poboljšanju emocionalnog stanja.

3 česte predrasude o HFS-u

 1. Jedna od najčešćih predrasuda je da kegelove vežbe leče i u potpunosti rešavaju problem HFS-a. Kegelove vežbe se često preporučuju tokom lečenja različitih uroloških stanja koja su povezana sa mišićima karličnog dna, ali njihova primena bez dodatnih terapeutskih mera nije dovoljna za rešenje ovog stanja, a preterivanje može pogoršati tegobe. Urolog će Vas posavetovati da li bi kegelove vežbe bile korisne u Vašem slučaju i nemojte ih sprovoditi bez konsultacije sa lekarom.
 2. Druga česta predrasuda je da HFS nije izlečiv. Bez obzira koliko dugo imate tegobe, efikasno lečenje je moguće uz odgovarajuću dijagnostiku i plan lečenja.
 3. Još jedna predrasuda je da problemi sa prostatom uzrokuju HFS, međutim, većina muškaraca sa sindromom HFS-a ima potpuno normalne i uredne rezultate testova prostate.

Kako se sprovodi dijagnostika HFS-a?

Urolog će pre svega razgovarati sa pacijentom o tegobama koje se javljaju; postaviće pitanje da li je pacijent imao ranije povrede u genitalnoj regiji i razmotriće mogućnost da li je potencijalno prisutna upala mokraćnih puteva.

Nakon obavljenog razgovora, urolog će sprovesti pregled pomoću tehnike perinealne palpacije i ultrazvuka. Zatim će doneti odluku koji tretman je pogodan za lečenje Vašeg problema i preporučiti Vam u skladu sa tim terapiju

Diskrecija tokom izvođenja pregleda je zagarantovana, a u ordinaciji će biti prisutni samo lekar i pacijent.

Kako se leči HFS u Uronova centru?

Lečenje HFS-a u Uronova centru se sprovodi inovativnom LiSWT terapijskom metodom i visokofrekventnim magnetom.

LiSWT je potpuno bezbolna metoda kojom se tretira regija penisa i perineuma uređajem koji emituje zvučne talase radi poboljšanja protoka krvi u datoj regiji.

Impulsi koji se primenjuju iz terapije u terapiju stimulišu regeneraciju tkiva, poboljšavaju protok krvi i doprinose zdravoj i čvrstoj erekciji. Potrebno je samo šest terapija, sa nekoliko dana pauze između tretmana, kako bi se postigao maksimalan efekat i vratila potencija.