bol u karlici

CPPS – Hronični karlični bolni sindrom

CPPS – Hronični karlični bolni sindrom je skup simptoma koje karakteriše bol u maloj karlici, smetnje sa mokrenjem, ED, bol u mokraćnoj cevi, a da su prethodnim ispitivanjem od strane urologa isključene akutne bakterijske upale bešike, prostate ili mokraćne cevi. Raniji nazivi ovog oboljenja su abakterijski hronični prostatitis, prostatodinija

Šta uzrokuje CPPS?

Tačan uzrok ovog stanja nije poznat, a najčešće je mulitifaktorijalan i povezuje se sa hroničnim prostatisom, unutrašnjim hemoroidima, dubokim venskim zastojem u maloj karlici.

DIJAGNOZA CPPS se postavlja isključenjem svih ostalih akutnih stanja u maloj karlici (akutna upala prostate, upala mokraćne bešike, upala mokraćne cevi).

bol u karlici

ŠTA JE LiSWT U TRETMANU CPPS

Upotreba LiSWT u tretmanu CPPS predstavlja neinvazivnu, bezbolnu, bezbednu metodu kojom se otklanjaju gotovo svi simptomi oboljenja. Terapijski protokol podrazumeva aplikaciju LiSWT u predeo medjice kroz 4 seanse koje se sprovode 1 x nedeljno.

Lečenje hroničnog bola u karlici u Uronovi

Za lečenje hroničnog bola u karlici u centru Uronova zadužen je naš tim lekara na čelu sa urologom specijalistom dr Milanom Višekrunom.

Dr Višekruna je specijalista urolog sa preko 30 godina iskustva rada u lečenju svih uroloških stanja, a poslednje dve godine,doktor Višekruna u Uronova centru sa uspehom primenjuje LiSWT metodu za lečenje različitih uroloških stanja gde je ova metoda indikovana uz ogroman procenat uspešnosti.

Kao što smo naveli, LiSWT metoda pokazala se veoma učinkovitom za lečenje hroničnog bola u karlici zbog čega vam savetujemo da zakažete inicijalni pregled i napravite detaljan plan terapije sa doktorom Milanom Višekrunom.

Kontaktirajte nas za dodatne informacije.

Koji su simptomi hroničnog bola u karlici?

Dok u nekom stadijumu, hronični bol u karlici može biti asimptomatski, najčešće je slučaj kod pacijenata da se simptomi javljaju periodično.

Nakon perioda koji uključuje nelagodnost i bolove nastupaju periodi bez izakvih simptoma zbog čega mnogi pacijenti odlažu posetu urologu misleći da je problem nestao sam od sebe.

Simptomi hroničnog bola u karlici mogu da uključuju sledeće:

 • bol u genitalijama i karličnom području
 • problemi sa mokrenjem
 • bol tokom mokrenja
 • bol tokom ili nakon ejakulacije
 • problem sa erekcijom

Obzrom da CPPS uzrokuje bol tokom seksualnog i nakon seksualnih odnosa kod muškaraca može da dovede u krajnjem slučaju i do erektilne disfunkcije, izbegavanje i smanjenu želju za odnosom kod žena, odnosno narušenu seksualnu funkciju uopšte

Da li je posredi problem sa prostatom?

Iako stari naziv za hronični karlični bol (prostatodinija) upućuje na bolove i neprijatnost u predelu oko prostate, sama prostata je vrlo retko uzrok CPPS-a.

Česta je situacija da se navedeni simptomi zamene za problem sa prostatom i da se terapija usmeri na lečenje iste – lekovima koji opuštaju mišiće prostate, kao i antibioticima.

Ukoliko se ova terapija pokaže kao neuspešna – a u slučaju da je u pitanju hronični karlični bol ona neće biti delotvorna – onda je potrebno promeniti pristup i ukoliko se ranije nije pojavila sumnja, ovo je trenutak kada se mnogi pacijenti upućuju na analize za usposavljanje dijagnoze CPPS-a.

Kako se uspostavlja dijagnoza CPPS-a?

Na samom pregledu nakon pregleda vašeg zdravstvene istorije i uzimanja anamneze, lekar vas može uputiti na fizički pregled, kao i rektalni pregled.

Od dodatnih nalaza, kako bi se isključila sumnja na druge bolesti, lekar vam može zatražiti analizu urina, krvi i sperme. Takođe, lekar vas može uputiti na ultrazvuk ili transrektalnu ultrazvučnu biopsiju na kojoj će se uzorkovati tkivo za dalju mikroskopsku analizu.

Od ostalih analiza može biti neophodno i CT skener ili magnetna rezonanca kako bi se u potpunosti sagledalo karlično područje i abdomen i uklonila sumnja na druge sistemske bolesti koje mogu da dovedu do istih ili sličnih simptoma.

Kako živeti za hroničnim bolom u karlici?

Hronični bol nikada nije lak i može u velikoj meri da ometa kvalitet života i normalno funkcionisanje.

Iako sindrom hroničnog karličnog bola spada u jedno od najčešćih uroloških stanja koje pogađa muškarce, a naročito one mlađe populacije – CPPS još uvek nije najbolje proučen. Još uvek se ne zna koji su tačni uzroci koji dovode do hroničnog bola, a samim tim je i manja šansa za potpuno izlečenje.

Ipak, uz pravovremenu dijagnozu i adekvatnu terapiju, različiti bolni i uznemirujući simptomi mogu se u velikoj meri ublažiti i postignuti normalno funkcionisanje pacijenta..

Saznanje da potpuno izlečenje ne postoji može biti uznemirujuća vest za mnoge pacijente, ali sama činjenica da je dobijena dijagoza predstavlja korak ka smanjenju bola i boljem kvalitetu života. Takođe, svakoga dana radi se na razvijanju novih inovativnih terapija koji mogu da utiču na hronični karlični bol. LiSWT terapija je jedna od njih.

Samo imajte na umu da stvari nisu beznadežne.

U našem centru nudimo način da upravljate svojim bolom

Pozovite nas da zakažemo inicijalni pregled i da utvrdimo da li je LiSWT terapija za vas.

Rešenje postoji, dođite da ga zajedno sprovedemo.

PROGRAM LEČENJA

tri koraka do rešenja bolova u karlici

1. SPECIJALISTIČKI PREGLED

dr Milan Višekruna specijalista urolog

 • Pregled urologa podrazumeva konsultativni razgovor sa pacijentom, pregled i kreiranje anamneze.
 • Na pregledu doktor predlaže dinamiku dolaska na terapije visokofrekventnog magneta koji može uključivati i LiSWT protokol kod težih hroničnih stanja.

2. TERAPIJA

4 bezbolne terapije

 • Lečenje CPPS sindroma podrazumeva 4 terapije visokofrekventim magnetom.
 • Kod težih hroničnih stanja, protokolu se priključuje i terapija LiSWT.

3. KONTROLA

kontrola nakon poslednje terapije

 • Kontrolni pregled se podrazumeva nakon poslednje terapije.
 • Pacijent dobija izveštaj o urađenim terapijama i ostaje u kontaktu sa doktorom putem emaila.

ZAKAŽITE PREGLED

Zakažite pregled i konsultaciju kod urologa dr Milana Višekrune na telefon 062 616 804.

Uronova garantuje maksimalnu privatnost jer su u ordinaciji tokom pregleda prisutni isključivo pacijent i urolog.

Postaraćemo se da se naši pacijenti osećaju udobno i sigurno u Uronova centru, kako bi bili slobodni da podele sa lekarom sve pojedinosti vezane za simptome koje osećaju.

Započnite lečenje sa prvom terapijom, a mi vam obećavamo da ćete nakon prve nastaviti sa celokupnim programom lečenja.

Cena pregleda je 6.000 rsd, sa ultrazvukom 8.000 rsd.