Potencija, odnosno sposobnost postizanja i održavanja erekcije, je važan aspekt muškog reproduktivnog zdravlja.

Sa starenjem, zbog stresa, zdravstvenih problema ili drugih faktora, muškarci se mogu suočiti sa problemom impotencije.

U želji da reše problem sa potencijom, kod muškaraca se javila potreba za rešenjem erektilne disfunkcije. Stoga tržište nudi različite preparate za potenciju, međutim, važno je pravilno razumeti ove proizvode pre nego što počnete da ih koristite.

Preparati za potenciju muškaraca i moguće nuspojave

Jedna od najčešće upotrebljivanih opcija za postizanje erekcije su upravo lekovi za potenciju. Na tržištu je dostupno nekoliko vrsta lekova, ali je potrebno da znate da je pre upotrebe bilo kakvih lekova za potenciju, neophodno da se posavetujete sa svojim lekarom.

Lekovi za potenciju su lako dostupni i zbog toga se većina muškaraca odlučuje upravo za njih. Međutim, ovi preparati za potenciju nisu opcija koja će dugoročno izlečiti erektilnu disfunkciju.

Još jedan nedostatak preparata za potenciju je retka, ali potencijalno fatalna nus pojava, a to je srčani udar. Iako se događa retko, ova nus pojava je navedena u uputstvu preparata za potenciju.

Veoma je bitno naglasiti da preparati za potenciju bez recepta koji su dostupni na crnom tržištu mogu biti izuzetno opasni i da ne treba pribegavati njihovoj primeni.

Koji je najbolji preparat za potenciju?

Naime, svi lekovi za potenciju funkcionišu po sličnom principu, poboljšavaju prokrvljenost erektilnog tkiva i na taj način omogućavaju izazivanje erekcije

Ipak, čim dejstvo tablete prođe, nestaje i mnogućnost postizanja erekcije. Pored toga, još jedna mana preparata za potenciju je razvoj rezistencije do koje dolazi vremenom, a uzimanje sve veće doze je opasno.

LiSWT je inovativna terapija za lečenje erektilne disfunkcije koja nema zabeležene negativne efekte, potpuno je bezbolna i može dugoročno vratiti potenciju.

Pre nego što saznate više o ovoj inovativnoj metodi, sledi kratak pregled ostalih opcija za postizanje erekcije koje su trenutno dostupne na tržištu.

Da li su prirodni preparati za potenciju na biljnoj bazi efikasni?

Prirodni preparati za potenciju su sredstva koja sadrže biljne sastojke poput ginka bilobe ili aminokiselina kao što su arginin. Prednost biljnih preparata u odnosu na lekove za potenciju je što ova sredstva uglavnom nemaju nus pojave.

Međutim, glavni nedostatak koji imaju biljni preparati za potenciju su slabo dejstvo ili potpuni izostanak efekta.

Naročito kod osoba koje imaju vaskularnu erektilnu disfunkciju, odnosno impotenciju usled odumiranja krvnih sudova u tkivu penisa. Od vaskularne erektilne disfunkcije najčešće oboljevaju dijabetičari, tako da prirodni preparat za potenciju najčešće nisu idealna opcija za ove muškarce.

Zbog toga ni najbolji prirodni preparati za potenciju često ne deluju u dovoljnoj meri da bi se kod ovih muškaraca postigao željeni efekat, odnosno stabilna i čvrsta erekcija.

Hormonska terapija za potenciju

Testosteron je ključni hormon odgovoran za muške seksualne karakteristike i postizanje seksualne želje i potencije.

Hormonska terapija može biti jedna od opcija za poboljšanje potencije ako problem sa potencijom leži u niskom nivou testosterona.

Međutim, pre nego što se odlučite za hormonsku terapiju, potrebno je konsultovati se sa endokrinologom i urologom

Ako analize pokazuju da imate nizak nivo testosterona, lekar u tom slučaju može preporučiti testosteronsku terapiju.

Ipak, testosteronska terapija nije preporučljiva za sve. Osobe sa određenim zdravstvenim stanjima, poput raka prostate, srčanih problema ili visokog nivoa crvenih krvnih zrnaca, ne bi trebalo da koriste ovu vrstu terapije

Moguće nus pojave testosteronske terapije za potenciju

Testosteronska terapija se može primenjivati injekcijama, gelovima, flasterima ili ugradnjom implanta koji oslobađaju testosteron.

Testosteronska terapija baš kao i preparati za potenciju ima određene nus pojave i rizike. Moguće nuspojave su sledeće:

 • promena raspoloženja
 • povećanje crvenih krvnih zrnaca
 • povećanje prostate i smanjenje testisa

Neophodno je redovno pratiti nivo hormona i opšte zdravstveno stanje tokom terapije. Lekar će pratiti vaš odgovor na terapiju i prilagoditi doze po potrebi.

Vakum pumpa za penis

Vakuum pumpe za potenciju, poznate i kao vakuum-erektivne pumpe ili vakuumski sistem za erekciju, su medicinski uređaji koji se koriste za pomoć muškarcima u postizanju erekcije.

Ove pumpe su mehanički uređaji koji koriste negativni pritisak kako bi povukli krv u penis i izazvali erekciju. Njihova primena je neinvazivna, ali efikasnost varirati.

Glavni nedostatak je što mnogi korisnici smatraju ove pumpe neudobnim i nepraktičnim za korišćenje.

Vakuum pumpa za penis se sastoji od plastičnog cilindra koji se postavlja preko penisa, a zatim se koristi pumpa za stvaranje vakuumskog prostora unutar cilindra.

Vakuum povećava dotok krvi u penis, što dovodi do erekcije. Kada se postigne erekcija, postavlja se prsten u korenu penisa, kako bi se sprečilo oticanje krvi iz erektilnog tkiva i kako bi se erekcija održala.

Rizici korišćenja vakumske pumpe

Vakuum pumpe za penis se koriste kao neinvazivna alternativa lekovima ili hirurškim intervencijama. Pogodne su za muškarce koji ne mogu ili ne žele koristiti oralne lekove ili injekcije za poboljšanje potencije.

Ne sadrže hemijske supstance, pa ne izazivaju rezistentnost što je još jedna prednost ove terapije. Ipak, ova metoda ima nus pojave, a to su privremene modrice, oticanje ili osećaj hladnoće u penisu

Nije preporučljivo koristiti vakuum pumpe bez saveta od strane lekara, posebno ako postoje određeni zdravstveni problemi poput:

 • poremećaja u krvarenju
 • sklonost ka modricama
 • uzimanje antikoagulantnih lekova
 • poremećaj zgrušavanja krvi

LiSWT TERAPIJA DUGOROČNO LEČI POTENCIJU

LiSWT terapija predstavlja revolucionaran pristup u lečenju erektilne disfunkcije i drugih uroloških stanja koja dovode do problema sa potencijom.

Ova inovativna terapija primenom akustičnih talasa niskog intenziteta koji prodiru u tkivo penisa, obnavlja krvne sudove erektilnog tkiva i vraća potenciju dugoročno.

Pored visoke efikasnosti, LiSWT terapija je i potpuno bezbedna opcija za lečenje impotencije, bez mogućih neželjenih efekata za razliku od lekova.

 • Neinvazivna i potpuno bezbolna metoda.
 • Nema kontraindikacija, pogodna za lečenje osoba koje imaju dijabetes i srčane probleme.
 • Nema neželjenih efekata nakon tretmana.
 • Pruža dugoročne rezultate umesto kratkotrajnog delovanja.
 • LiSWT terapija je odobrena od Evropske Asocijacije Urologa, zbog njene uspešnosti u lečenju potencije od 90%.

Uronova je vodeći centar za lečenje erektilne disfunkcije u regionu koji poseduje sertifikat i aparat za LiSWT inovativnu metodu.

LiSWT regenerativna terapija ima široku primenu u oblasti urologije, pored erektilne disfunkcije u Uronova centru lečimo i pejronijevu bolest, kao i hronični karlični bol sa visokom stopom uspešnosti.

KAKO IZGLEDA SAM POSTUPAK LiSWT TERAPIJE?

Diskrecija je zagarantovana tokom izvođenja postupka LiSWT terapije u Uronova centru.

Sam postupak je potpuno bezbolan, a traje između 15-20 minuta. Potrebno je samo šest terapija da bi se postigao potpuni efekat, a poboljšanje potencije se može primetiti već nakon prvih tretmana. Na erektilno tkivo se prislanja aplikator LiSWT aparata, bez manuelnog kontakta između pacijenta i terapeuta.

LiSWT terapija se može primenjivati bez obzira na godine i efikasna je i kod starijih muškaraca. Inovativna LiSWT terapija dubinski obnavlja krvne sudove penisa, tako da daje rezultate i kod dijabetičara kod kojih je usled oboljenja došlo do odumiranja krvnih sudova u tkivu penisa.

Kod ljudi sa težim hroničnim stanjima kao što je diabetes, kardiomiopatija i druga teža hronična stanja dodatno koristimo i medicinski radiofrekventni uređaj koji uz pomoć RF talasa podstiče lučenje kolagena, zateže kožu penisa, poboljšava vaskularnu funkciju i doprinosi boljoj potenciji.

PROGRAM LEČENJA

tri koraka do čvrste i jake erekcije

1. SPECIJALISTIČKI PREGLED

dr Milan Višekruna specijalista urolog

 • Pregled urologa podrazumeva konsultativno specijalistički pregled i razgovor sa pacijentom, kao i kreiranje anamneze.
 • Na pregledu doktor predlaže dinamiku dolaska na terapije.

2. TERAPIJA

bezbolne neinvazivne terapije

 • Lečenje erektilne disfunkcije podrazumeva 6 bezbolnih terapija LiSWT, koji se rade jednom ili tri puta nedeljno.
 • U slučaju Pejronija, CPPS-a ili HFS sindroma neophodno je 9 terapija.

3. KONTROLA

kontrola nakon poslednje terapije

 • Kontrolni pregled se podrazumeva nakon poslednje terapije.
 • Pacijent dobija izveštaj o urađenim terapijama i ostaje u kontaktu sa doktorom putem emaila.

ZAKAŽITE PREGLED

Zakažite pregled i konsultaciju kod urologa dr Milana Višekrune na telefon 062 616 804.

Celokupan program lečenja se sastoji od 6 bezbolnih 20-tominutnih terapijskih procedura koje se izvode jednom do tri puta nedeljno u zavisnosti od rezultata urološkog pregleda.

Cena svake terapijske procedure je 25.200 RSD

Cena pregleda je 6.000 rsd, sa ultrazvukom 8.000 rsd.