pejronijeva bolest

M. PEYRONI

M. PEYRONI je oboljenje kod koga dolazi do formiranja tvrdih naslaga „plakova“ u omotačima penisa što rezultira pojavom krivljenja penisa u erekciji, bolnih erekcija, skraćenja dužine penisa kao i Erektilna Disfunkcija.

Šta uzrokuje M. Peyroni?

Tačan uzrok oboljenje nije utvrđen, ali se pretpostavlja da ponovljane mikrotraume penisa u erekciji dovode do taloženja fibrina u omotačima penisa, a kasnije i taloženja kalcijuma koji formira čvrste naslage tj. „plakove“.

Dijagnoza M. Peyroni

 • Anamneza – podataka o krivljenju penisa u erekciji,
 • Pregledom se napipa „plak“,
 • UZ pregled
 • Test za PGE2 ubrizganim u kavernozno telo penisa.

Tretman M. Peyroni

može biti:

 • Neoperativni
 • Operativni
 • Konzervativni – neoperativni tretman podrazumeva primenu lekova, injekcionu Th i topikalnu terapiju
peronijeva bolest

NEINVAZIVNI TRETMAN LiSWT

Aplikacija fokusiranih LiSWT talasa u plak tokom neinvazivnog tretmana dovodi do razmekšavanja plaka, ispravljanja krivine penisa, smanjenja tj. nestanka bola u toku erekcije i samim tim omogućavanja seksualnih odnosa.

Terapije se provode kroz 6-10 seansi tokom kojih se LiSWT apliciraju precizno u sam plak. Metoda je bezbolna, neinvazivna i bez kontraindikacija

Lečenje Pejronijeve bolesti u Uronovi

peronijeva bolest

Za lečenje Pejronijeve bolesti u centru Uronova zadužen je naš tim lekara na čelu sa urologom specijalistom dr Milanom Višekrunom.

Fokusirana ultrazvučna terapija (LiSWT) je nova tehnologija koja se koristi u tretmanu Pejronieove bolesti, za razbojanje čvrstog, neelastičnog tkiva (sklerozirajućeg plaka) penisa.

LiSWT se izvodi tako što se ultrazvučni talas koji ima visoku energiju, precizno usmerava na sklerozirajući plak. Ultrazvuk prouzrokuje mehaničko uništavanje tkiva plaka i stvaranje mikro-pukotina, što dovodi do njegove resorpcije i poboljšanja elastičnosti tkiva.

Terapija se obično sastoji od serije od šest tretmana, svaki od kojih traje oko 20 minuta. Poboljšanja se obično primećuju nakon prvog ili drugog tretmana, a maksimalni efekat se postiže za nekoliko meseci nakon završetka serije tretmana

Za razliku od hirurškog tretmana, LiSWT je minimalno invazivna procedura koja ne zahteva hospitalizaciju i pacijent može da se vrati svakodnevnim aktivnostima odmah nakon tretmana.

Koji su simptomi i kako se bolest manifestuje?

Obzirom da je Pejronijeva bolest (PD) stanje u kojem se fibrozno ožiljno tkivo razvija unutar osovine penisa, što dovodi do savijanja ili savijanja penisa tokom erekcije najčešći simptom Pejronijeve bolesti je upravo zakrivljen ili savijen penis, koji se može javiti tokom erekcije.

Ostali simptomi mogu da uključiju:

 • Bol: Bolne erekcije ili bol u penisu, posebno u ranim fazama stanja.
 • Kvržice ili čvorići: Formiranje opipljivih kvržica ili čvorova, često lociranih na gornjoj ili donjoj strani penisa, koje se mogu osetiti tokom erekcije..
 • Skraćivanje penisa: Penis može izgledati kraći kada je mlitav zbog fibroznog plaka koji vuče ka jednoj strani penisa.
 • Erektilna disfunkcija: Poteškoće u postizanju ili održavanju erekcije mogu nastati zbog fizičkih promena na penisu ili zbog psiholoških faktora povezanih sa stanjem.

Simptomi PD mogu da variraju od blagih do teških, a stanje može imati značajan uticaj na seksualno i emocionalno blagostanje muškarca. U nekim slučajevima, bolest može da dovede do tako jakog savijanja penisa da seksualni odnos postaje apsolutno otežan ili čak i nemoguć.

Pejronijeva bolest se obično razvija postepeno tokom vremena i nije sasvim jasno šta je uzrokuje. Neki mogući uzroci uključuju povredu penisa, genetiku i određena medicinska stanja, kao što je Dupuitrenova kontraktura.

Važno je napomenuti da zakrivljeni ili savijeni penis takođe mogu biti uzrokovani drugim stanjima, pa se nekada Pejronijeva bolest može zameniti sa urođenom zakrivljenošću penisa npr. Zato je važno da se ukoliko imate navedene ili slične simptome konsultujete sa urologom kako biste dobili tačnu dijagnozu i odgovarajući tretman.

Nemojte čekati zakažite pregled čim primetite simptome

Rana dijagnoza Pejronijeve bolesti je ključna za potpuno izlečenje jer omogućava ranu intervenciju tretman, što može pomoći u razvoju novih i gorih simptoma, kao i u sprečavanju da se stanje značajnije pogorša u toj meri da pacijent više nije u mogućnosti da bude seksualno aktivan. Ukoliko se bolest ne leči na vreme, vlaknasto ožiljno tkivo (plak) koje izaziva zakrivljenost penisa može se uspostaviti u većoj meri, što samo po sebi otežava lečenje i potencijalno dovodi do ozbiljnijih simptoma.

Pored toga, rana dijagnoza omogućava upotrebu nehirurških tretmana, kao što su oralni lekovi ili fizikalna terapija, koji mogu biti efikasniji kada je bolest u ranoj fazi. Tretmani koji su invazivniji, kao što je operacija, mogu da postanu neophodni ukoliko se dozvoli da bolest napreduje.

Dijagnoza Pejronijeve bolesti obično se postavlja fizičkim pregledom i anamnezom. U nekim slučajevima, biče neophodan ultrazvuk, kao i test za PGE2 koji se mogu koristiti kako bi se potvrdila dijagnoza.

Rana dijagnoza takođe znači da pacijent može u potpunosti da izbegne nepotrebnu anksioznost i uznemirenost usled uočavanja uznemiravajućih simptoma, jer rana dijagnoza i informisanje o stanju znači i pravovremenu akciju i postupanje protiv tih simptoma koji bi u suprotnom sa vremenom izazivali sve više i više anksioznosti.

Ukratko, rana dijagnoza je važna jer može poboljšati šanse za uspešan ishod, sprečiti pogoršanje stanja i omogućiti širi spektar mogućnosti lečenja. Takođe daje mogućnost pacijentu da bude spreman i u potpunosti informisan o ovom stanju, kao i svim aspektima istog koji mogu imati uticaj na njegovo svakodnevno funkcionisanje.

I zato, nemojte čekati da simptomi postanu još gori. Pozovite nas da zakažemo inicijalni pregled kod doktora Milana Višekrune koji će potvrditi ili otkloniti sumnju na Pejronijevu bolest i druga urološka stanja i ponuditi vam adekvatan plan za tretman istog.

Pregled možete zakazati pozivom na broj: 062/616804