Kriv penis je glavni simptom Pejronijeve bolesti, koju karakteriše krivljenje ili zakrivljenost penisa tokom erekcije. Pejronijeva bolest obično nastaje zbog formiranja ožiljaka (fibroznih plakova) unutar penisa.

Ovo zdravstveno stanje pored fizičkih, neretko izaziva i emocionalne probleme muškarcima koji se suočavaju s njim.

U nastavku ćemo istražiti uzroke Pejronijeve bolesti, simptome i dostupne tretmane kojima se uspešno može sanirati pejronijeva bolest i kriv penis

Kriv penis kao simptom pejronijeve bolesti

Kao što je prethodno pomenuto, pejronijeva bolest nastaje usled formiranja ožiljnih plakova kalcijuma, koji uzrokuju krivljenje penisa.

Plakovi sputavaju formiranje erekcije pri rastu erektilnog tkiva, što stvara zakrivljeni penis tokom erekcije (kurvatura penisa).

Do zakrivljenja najčešće dolazi pri korenu penisa, a ako se plak javi sa donje strane, u skladu sa tim će se razviti i deformitet, odnosno “kriv penis na dole”.

Glavni uzroci ove bolesti još uvek nisu potpuno razjašnjeni, ali se pretpostavlja da se plakovi formiraju usled zarastanja tkiva penisa nakon upalnih procesa ili mikrotrauma nastalih tokom seksualne aktivnosti.

Pejronijeva bolest, odnosno zakrivljen penis, se obično javlja između 40. i 60. godine života, ali se može javiti i kod mlađih muškaraca.

Zašto je penis kriv i koji su ostali simptomi pejronijeve bolesti?

Glavni simptom pejronijeve bolesti savakako jeste krivljenje penisa tokom erekcije. Međutim, može se javiti i niz drugih tegoba, a to su bol, otok, kao i smanjenje obima penisa.

Bol u penisu usled pejronijeve bolesti se najčešće javlja tokom erekcije ili seksualnih odnosa, što često potpuno onemogućava normalan polni odnos.

Otok može biti naročito izražen na mestu gde se nalazi ožiljak, odnosno zakrivljenje penisa. Pored otoka, fibrozno tkivo koje se formira može dovesti do smanjenja obima penisa.

Kod nekih muškaraca pejronijeva bolest dovodi do poteškoća u postizanju ili održavanju erekcije (erektilna disfunkcija).

Pored fizičkog ispoljavanja tegoba, muškarci koji imaju ovaj problem se gotovo po pravilu nose i sa emocionalnim problemima zbog tegoba koje imaju usled pejronijeve bolesti i nemogućnosti da ostvare normalan seksualni kontakt.

Kako se leči kriv penis?

Određeni uređaji i lekovi se često primenjuju u tretmanu pejronijeve bolesti. Pored toga, zakrivljenje penisa usled pejronijeve bolesti se može sanirati i hirurškim putem.

Vakumska pomagala se koriste kako bi se povećao protok krvi u penisu i rastegnulo ožiljno tkivo. Ipak, ova metoda ne daje dugoročne efekte, tako da muškarci koji koriste ovo pomagalo nisu uvek u potpunosti zadovoljni postignutim efektom.

Postoje i injekcije koje se daju direktno u ožiljno tkivo, i mogu pomoći u smanjenju krivljenja. U nekim slučajevima, lekar može preporučiti hirurški zahvat kako bi ispravio zakrivljenost penisa.

Izbor tretmana zavisi od ozbiljnosti simptoma, faze bolesti i individualnih karakteristika pacijenta. Ipak, muškarci koji imaju pomenuti problem se najradije opredeljuju za neinvazivni tretman, bez operacije i mogućih rizika. Takva je upravo LiSWT terapija koju primenjujemo u Uronova centru.

KAKO ISPRAVITI KRIV PENIS LiSWT TERAPIJOM I IZLEČITI OBOLJENJE?

Kako ispraviti kriv penis LiSWT terapijom i izlečiti oboljenje?

Mnogi muškarci se odlučuju za lečenje upravo LiSWT terapijom jer ova inovativna terapijaska metoda ima niz benefita za pacijenta, pre svega jer je neinvazivna i potpuno bezbolna.

LiSWT regenerativna terapija utiče na razgradnju plakova koji krive penis, tako što emituje akustične talase precizno na mesto plaka.

Poboljšanje se najčešće primećuje nakon prvog ili drugog tretmana, dok se maksimalni efekat postiže nakon kompletnog završetka serije tretmana.

KAKO SE IZVODI TERAPIJSKI POSTUPAK LiSWT TERAPIJOM?

Lečenje pejronijeve bolesti LiSWT terapijom se sprovodi kroz šest do deset terapija, apliciranjem akustičnih talasa na mesto plaka, bez hirurških zahvata i primene anestetika. Čitav terapijski proces je potpuno bezbolan i traje između 15-20 minuta.

Plak se omekšava iz terapije u terapiju, a zakrivljenje postaje manje izraženo, do potpunog ipravljanja, terapijski proces se obično sastoji iz šest do deset tretmana, u zavisnosti od količine nastalih plakova.

Diskrecija tokom izvođenja terapije je zagarantovana, jer su u prostoriji tokom trajanja tretmana prisutni isključivo terapeut koji izvodi postupak i pacijent.

Nakon završetka lečenja, polni organ ima estetski potpuno prirodan izgled, bez skraćivanja obima penisa u odnosu na stanje pre pojavljivanja bolesti.

Kada posetiti lekara?

Ako uočavate zakrivljenje penisa prilikom erekcije, postoji velika verovatnoća da imate oboljenje pejronijeva bolest.

Ipak, tačnu dijagnostiku oboljenja može sprovesti isključivo lekar specijalista urologije. Stoga, ako uočite bilo kakve tegobe karakteristične za pejronijevu bolset, bilo bi dobro da obavite urološki pregled kako bi se utvrdio tačan uzrok vaših tegoba.

Postavljanje dijagnoze Pejronijeve bolesti zahteva pažljiv i sveobuhvatan pristup kako bi se isključili drugi moguće uzroci sličnih simptoma, zato je izuzetno bitno tražiti stručnu pomoć kako bi se sprovela tačna dijagnostika

Ako se postavi dijagnoza pejronijeve bolesti, lekar će razgovarati sa pacijentom o dostupnim opcijama lečenja.

Dijagnostikovanje pejronijeve bolesti u ranoj fazi značajno poboljšava šanse za potpuno ozdravljenje i omogućava efikasnije lečenje kada je zakrivljenost penisa u pitanju.

Rana dijagnostika povećava šanse za izlečenje

Ako se pejronijeva bolest ne leči ili se leči neadekvatno, može dovesti do ozbiljnih komplikacija. Ozbiljne komplikacije podrazumevaju probleme sa postizanjem erekcije, erektilnu disfunkciju, osećaj bola, smanjenje seksualnog zadovoljstva i psihičke tegobe.

Rano postavljanje dijagnoze pomaže u prevenciji pomenutih komplikacija. Iako generalno ima visoku stopu uspešnosti, LiSWT terapija ima višu stopu uspešnosti kada se primenjuje u ranim fazama bolesti. . Pored toga, rano lečenje će sprečiti da se kod muškarca razvije erektilna disfunkcija.

Na specijalističkom pregledu će urolog ustanoviti da li je LiSWT terapija pogodna za lečenje tegoba koje imate i uputiti Vas u plan lečenja erektilne disfunkcije.

ZAKAŽITE PREGLED

Zakažite pregled i konsultaciju kod urologa dr Milana Višekrune na telefon 062 616 804.

Celokupan program lečenja se sastoji od 6 bezbolnih 20-tominutnih terapijskih procedura koje se obavljaju u terminima ponedeljak, četvrtak, petak.

Cena svake terapijske procedure je 25.200 RSD

Cena pregleda je 6.000 rsd