Problemi sa erekcijom

Dragi pacijenti,

Ukoliko se suočavate sa problemom erektilne disfunkcije, niste sami.

ED je stanje koje pogađa milione muškaraca širom sveta. Dobra vest je to, da danas potoje efikasna tretmanska rešenja.

Mnogi slučajevi ED uzrokovani su vaskularnim smetnjama. ESWT je relativno nova i inovativna metoda tretiranje vaskularne erektilne disfunkcije. Metoda je bezbolna i mnogi pacijenti prijavljuju znatno poboljšanje, u postizanju erekcije, već posle par nedelja.

Erektilna disfunkcija

ED je učestali seksualni poremećaj. Muškarci pogođeni ED imaju uporan problem postizanja i održavanja erekcije, dovoljno čvrste, da imaju seksualni odnos i ako su seksualno stimulisani.

Erektilna disfunkcija (ED) predstavlja poremećaj u kojem muškarac ne može da postigne i/ili da održi erekciju koja je dovoljno jaka ili traje dovoljno dugo kako bi se postigao zadovoljavajući seksualni odnos.

U pitanju je čest problem koji uzrokuje puno frustracije i stresa. Erektilna disfunkcija se može pojaviti u bilo kojoj dobi. Iako je češća kod starijih muškaraca, ovaj problem je sve rasprostranjeniji čak i kod muškaraca mlađe dobi.

Uzroci problema sa erekcijom

Uzroci problema sa erekcijom mogu biti fiziološki ili psihološki. Fiziološki uzroci uključuju bolesti srca, dijabetes, hipertenziju, unutarnje bolesti prostate, aterosklerozu i druge zdravstvene stanja. Psihološki uzroci uključuju stres, depresiju, anksioznost i druge mentalne zdravstvene probleme. U najvećem broju slučajeva, ukoliko problem ne zahteva operativno lečenje, problem sa erekcijom može se rešiti iz pomoć usmerene terapije (FSWT tretmana).

Na koji način deluje FSWT terapija?

FSWT aparat proizvodi talase niskog intenziteta.
Aparat je mali uređaj nalik štapiću koji tokom tretmana koristi ciljane zvučne talase da stimuliše tkivo penisa i da podstakne protok krvi, što takođe može da ubrza proces zarastanja i regeneracije mekog tkiva u polnom organu. Takođe se pokazalo da udarni talasi niskog intenziteta podstiču kreiranje novih krvnih sudova i poboljšavaju protok krvi u penisu, što je neophodan uslov za erekciju.

Kako izgleda tretman?

Ova procedura se izvodi u ordinaciji za pregled i ne zahteva anesteziju. Pre tretmana nije neophodna nikakva prethodna priprema. Tokom same procedure, shock wave expert koji izvodi tretman će pomerati uređaj koji je nalik štapiću oko različitih oblasti vašeg penisa. Uređaj emituje nežne impulse koji pokreću protok krvi. Sam tretman nije nimalo bolan, ali može biti malo neprijatan za pacijenta. Tretman traje oko 30 minuta nakon čega možete otići kući.
Većini pacijenata savetije se vraćanje normalnim aktivnostima već dan nakon terapije, a sve dodatne informacije dobićete od našeg urologa koji će vas detaljn uputiti u celu proceduru i način ponašanja nakon iste.

Uzroci i terapija

Stanje ED može biti fizičkog ili psihološkog porekla. Jedan od glavnih uzroka je prekinut dotok krvi do penisa. Količina krvi u pokrovnim telima nije dovoljna da izazove erekciju. Ova vrsta ED naziva se vaskularna erektilna disfunkcija.

Shock Wave terapija za erektilnu disfunkciju

ESWT se koristi za lečenje ED još od 2010. Tokom tretmana, udarni talasi niskog intenziteta aplikuju se na različite delove penisa. Terapija je jednostavna i ne zahteva anesteziju.

Krvna cirkulacija je povećana

SW terapija stimuliše stvaranje novih krvnih sudova i pokrivajućih tela. Ovo poboljšava pritisak krvi u penisu, što može pozitivno uticati na postizanje erekcije. Jedan tretman traje oko 15 minuta. Generalno je potrebno, u proseku, 6-10 tretmana.

Šta su udarni talasi?

Udarni talasi predstavljeju visoko energetske zvučne talase. U svetu medicine koriste se za tretiranje različitih medicinskih stanja još od 1980. (ortopedija). U poređenju sa operativnim zahvatima SW terapija je neinvazivna metoda. To znači da su udarni talasi generisani i aplik- ovani na spoljašnjim delovima tela (ekstrakorporalno) i da u terapijskom smislu prolaze kroz kožu do samog tkiva. Ovo je razlog naziva ove metode ESWT. U zavisnosti od mesta aplikovanja koriste se talasi niske ili visoke snage. Glavna prednost ove inovativne metode lečenja predstavlja činjenica da nema rizika ili neželjenih dejstava.

Shock wave tretman u terapiji urološke i erektilne disfunkcije

aparat

DUOLITH SD1 “ultra“ efektivno se koristi u tretmanima erektilne disfunkcije vaskularnog porekla, INDURATIO PENIS PLASTICA (IPP) i hroničnog sindroma bolova u karlici (CPPS). Uspeh u lečenju ovih indikacija putem fokusiranih udarnih talasa dokazan je u naučnim studijama.

Efektivnost ove modene opreme determinisana je individualnim odabirom vrste, snage i dužine samih udarnih talasa. Duboki slojevi tkiva sa lakoćom mogu biti tretirani. Sa velikom zonom fokusa lako je pristupiti mestima sa visokom ocenom za preciznost. Ovi tehnički podaci takođe demonstriraju superiornst tretmana u poređenju sa ostalim ESWT aparatima. Zahvaljujući dubini samog fokusa, udarne talase potrebno je aplikovati sa jedne strane penisa.

Prednosti

Terapija bez medikamenata i operacije Nema neželjenih dejstava
Kratko trajanje tretmana Nije potrebna anestezija

Erektilna disfunkcija

Erektilna disfunskija je seksualna disfunkcija koja je povećavajuće preva- lentna sa godinama. Muškarci sa erektilnom disfunkcijom nisu u mogućnosti da razviju ili još gore da održe erekciju, dovoljnu za seksualni odnos i ako su seksualno stimulisani. Većina ED slučajeva je vaskularnog porekla kada se ED tretira SW terapijom, aplikuju se udarni talasi niskog intenziteta na različite zone penisa i perineuma.

INDURATIO PENIS PLASTICA

IPP poznata i kao Pejronijeva bolest je generalno progresivna bolest. Većina muškaraca primeti prisustvo oboljenja kada osete zgusnute čvoriće tzv. „plak“ pod kožom penisa. Kako oboljene napreduje može se pojaviti bol nevezano od erekcije i penis se zakrivljuje tokom iste, što može otežati ili onemugućiti seksualne odnose. Tokom tretmana IPP, tretiraju se bolne tačke u samom penisu.

Hronični bolni sindrom karlice

CPPS je okarakterisan bolovima u regiji karličnog dna. Dalji simptomi su problemi sa mokrenjem bez simptoma i dokaza o infekcijama urinarnog trakta. U pojedinim slučajevima dolazi do erektilne disfunkcije. ESWT se izvodi koristeći perinealni pristup, tretirajući prostatu i karlično dno.

Lečenje problema sa erekcijom u Uronovi

Za lečenje problema sa erekcijom i potencijom u centru Uronova zadužen je naš tim lekara na čelu sa urologom specijalistom dr Milanom Višekrunom.

Kontaktirajte nas za dodatne informacije.